Shendeti Publik
Cfare eshte shendeti?
Informacion
Foto Shendeti Publik
Video
Lini komentet tuaja
Postoni dhe ju vete
Forumi SH.P
Materiale
Informacione te postuara nga perdoruesit
Shkarkoni
Votoni dhe ju
Kontaktoni admin
Numri i vizitoreve
Links
Ligje
Lajme mbi shendetin
Cfare eshte shendeti?
Çfare eshte shendeti?

 1. Shendeti eshte nje gjendje e te qenit mire dhe i lire nga semundjet. ( oxford students dictionary, 1991)
 1. Shendeti eshte nje gjendje e mireqenies komplete fizike , mendore, sociale, dhe jo thjesht mungesa e semundjes ose e dobesise. (who)
 2. Shendeti dhe semundja nuk jane njesi statike por jane faza te jetes , qe varen ne cdo kohe nga shpikjet , gjenetikisht dhe eksperimentalisht te vertetuara, me qellim permbushjen e nevojave dhe pershtatjen e tyre, dhe zoterimin e streseve ndersa ata mund te ngrihen nga brenda ose nga jashte organizmit. Shendeti, ne nje sens pozitiv, konsiston ne kapacitetin e organizmit per te mbajtur nje ekuiliber qe mund te jete i lire nga dhimbja e papershtatshme, diskomforti, paaftesia, ose kufizimi i veprimit perfshire kapacitetin social. (j.romano, basic orientation and education of the medical students, jama 143/115, 3.6.1950, p.411).
 3. Shendeti mund te percaktohet si kapaciteti i individit , i lindur ose i fituar, per t’i rezistuar semundjes dhe vdekjes , duke perjashtuar vdekjen e ardhur direkt nga lufta , vrasja ose vepra e zotit( duke supozuar qe vdekja nga semundja nuk eshte nje veper e zotit)… shendeti eshte deshtimi nga mendja dhe trupi per t’ia pershtatur veten mjedisit, nje deshtim qe eshte rezultante e dy faktoreve , papersosmeria e natyres njerezore dhe armiqesia e ambjentit. (f.roberts: the cost of health, london, 1952, pp.21-22)
 4. Shendeti eshte nje shprehje e pershatajes  ndaj faktoreve te ndryshem te mjedisit total.
 5. Cdo ndryshim ne ambjent kerkon reagime te reja pershtatese, dhe semundja eshte pasoja e papershtatshmerive ne keto pergjigje pershtatese.  (r.dubos: disease and the advancement of basic science, cambridge,mass.1960) )
 6. Persa kohe qe, mbijetesa dhe mireqenia e individit varen nga suksesi thelbesor i perpjekjeve te vazhdueshme per pershtatje,
 7. Mbi mbajtjen efektive te nje ekuilibri harmonik midis nevojave te brendshme dhe kufizimeve te mjedisit, secili mund te arrije ne nje percaktim te shendetit ne keto terma. Gjithkush mund te thote qe shendeti eshte pershtatje e sukseshme dhe semundja paraqet nje deshtim te pershtatjes. (c.hofling& m.leininger:basic psychiatric concepts in nursing, lippincott, 1960, p.100).
 8. Shendeti eshte nje gjendje e te qenit mire ne trup, mendje dhe shpirt, se bashku me nje sens pushteti te rezervuar te bazuar mbi funksionet normale te çeshtjeve, nje kuptim praktik i parimeve te jeteses se shendetshme, nje pershtatje harmonike ndaj mjedisit(fizike dhe psikologjike ); ai eshte nje mjet i nje jete me te pasur sherbimesh. ( f. Brockington: world health, pelican books, a425, 1968, p.19)
 9. Shendeti do te konsiderohet  … jo si nje gjendje ideale e mireqenies se arritur nga zhdukja komplete e semundjes , por si nje stil jetese qe iu mundeson njerezve jo te persosur arritjen e nje shperblimi dhe jo nje ekzistence teper te dhimbshme , ndersa ata menaxhojne me sukses perballjen me nje bote jo te persosur.  ( r,dubos : men medicine and environment, frederick a . Parger , 1968, p.67)
 10. Shendeti eshte shkalla maksimale e efiçences fizike, mendore dhe sociale qe nje individ , duke marre ne konsiderate karakteristikat e tij konstitucionale , mund te fitoje dhe te mbaje ne menyre dinamike, e lidhur kjo me kohen dhe hapsiren ne te cilen ky proces i gjalle ze vend.  ( mechado j. Pinto : un novo concito de saude, rev . Ass. Med. Minagerais, 1969, 20/3 187- 190 . From : effectiveness and cost in public health, 2/5 may , 1970, p . 263 ).

Numri i vizitoreve eshte: 50280 visitors (116200 hits)
Shendeti Publik
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free